Konecranesin, Fastemsin ja Danfossin InDEx-ohjelmassa kehittämä älytehdas valittiin Datatalouden kiinnostavimmat -listalle

Sitran Datatalouden kiinnostavimmat –lista esittelee Suomen oivaltavimmat dataa hyödyntävät ratkaisut. Mukana listalla on myös Konecranesin, Fastemsin ja Danfossin InDEx-ohjelmassa kehittämä älytehdas.

Raati perusteli valinnan näin: “Uudessa datataloudessa on perusongelmia, jotka pitää ratkaista. Yksi niistä on juuri datan jakaminen kustannustehokkaasti eri organisaatioiden välillä. Teollisuuskontekstissa on hämmästyttävän hankalaa jakaa dataa toimijoiden välillä. Siksi on kaikin puolin kiinnostavaa, että siinä onnistuttiin.”

Älytehdas-kokeilussa teollisuusyritykset yhdistivät toimintojaan samaan alustaan ja vaihtoivat dataa hyödyntämällä eurooppalaista IDS-alustaa. Konecranesin tehtaalla sen nosturit, Danfossin toimittama valohoitokone ja Fastemsin ohjausjärjestelmä viestivät keskenään ja toimivat tuotannosta saamansa tiedon perusteella. Älytehtaan kehittämiseen osallistuivat yritysten lisäksi VTT, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Turun yliopisto. Se oli osa DIMECC-innovaatioalustan ja Business Finlandin rahoittamaa InDEx (Industrial Data Excellence) -ohjelmaa, joka pyrki etsimään ratkaisuja ja avaamaan uusia mahdollisuuksia teollisen datan jakamiselle ja hyödyntämiselle Suomen teollisuudessa.

Älytehtaasta löytyy lisää tietoa InDEx-ohjelman loppuraportista.